Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Ποιητής της Θεσσαλονίκης.


Στη Wikipedia, αναζητώντας για το λήμμα: «Χριστιανόπουλος Ντίνος» βρήκα τα παρακάτω:

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (20 Μαρτίου 1931-) είναι σύγχρονος Έλληνας ποιητής. Το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης.  Ο Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 ως το 1965. Το 1958 άρχισε την έκδοση του περιοδικού Διαγώνιος, το οποίο και συνέχισε να εκδίδεται ως το 1983, και τον εκδοτικό οίκο Διαγώνιος. 


Είναι αλήθεια όλα αυτά που αναφέρονται για τον Θεσσαλονικιό ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο όμως υπάρχουν "χίλια" άλλα που έψαξα και βρήκα στο διαδίκτυο, με αφορμή η γοητεία που μου ασκήθηκε από το λόγο, τις απόψεις, τις επιλογές ζωής του ποιητή και εν τέλει από αυτόν τον ίδιο, που είδα και άκουσα στη συνέντευξή του, της Παρασκευής 15 Απριλίου στην εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα «Στα Άκρα».
Ιδιόρρυθμος άνθρωπος, τελειομανής, με ιδιαιτερότητες στην ιδιωτική του ζωή….όμως πολύ ειλικρινής και ευαίσθητος, καθόλου «δήθεν», ανατρεπτικός……αλλά και χυδαία ρεαλιστής. Διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του και έχεις την αίσθηση πως έχεις μπροστά σου έναν έφηβο.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από τότε που γεννήθηκε. Ίσως ο Χριστιανόπουλος να μην ήταν αυτό που είναι, αν δεν είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πόλη του έδωσε τα πάντα. Του πήρε τα πάντα. Τι κέρδισε; Την ηρεμία της ψυχής του. Την ίδια την τέχνη του.




  Απαγγέλει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ἑνὸς λεπτοῦ σιγή

Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας
κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,
ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,
ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,
κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,
ἔστω καὶ μία φορά;
Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή
γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;
(ἀπὸ τὴ Συλλογή: «Ἀνυπεράσπιστος Καημός»)



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου