Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πρώην εργοστάσιο της Renault μετατρέπεται σε περιβαλλοντικό σχολείο.

Το πρώην εργοστάσιο της Renault πρόκειται να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό σχολείο στη βόρεια γαλλική πόλη Boulogne. Ο Chariter Dalix, μέσω μιας εταιρικής συνεργασίας, μετατρέπει τον χώρο του πρώην εργοστασίου αυτοκινήτων σε ένα κυματοειδές και πανύψηλο κτιριακό συγκρότημα που ευνοεί όχι μόνο την ανάπτυξη χλωρίδας, αλλά ευνοεί και την ανάπτυξη της τοπικής πανίδας.
Το καλύτερο από όλα όμως είναι ότι αυτό θα είναι ένα μέρος το οποίο τα παιδιά θα μαθαίνουν.  Έτσι αντί να μαθαίνουν στο τυπικό σχολικό περιβάλλον, που το σχολείο φαίνεται σαν υποχρεωτική αγγαρεία, θα μπορούν τώρα να παίξουν και να μελετήσουν ανάμεσα στη φύση και να έχουν ίσως πολύ διαφορετική εμπειρία μάθησης. Παρόλο που οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται μέσα στο κτίριο, μεγάλη προσοχή δόθηκε στο να υπάρξει μία ανεπαίσθητη μετάβαση μεταξύ του εξωτερικού χώρου με τα παιχνίδια και των αιθουσών διδασκαλίας.
                                                                   
Οι χώροι αναψυχής περικλείονται από μαλακά τοιχώματα και η αρχιτεκτονική των κήπων είναι και κάθετη και οριζόντια. Η επίδραση τόσο πολύ πρασίνου δεν είναι μόνο ξεκάθαρη – για την δημιουργία ενός καθαρού περιβάλλοντος μέσα στη μόλυνση της ζωής των πόλεων -  αλλά επίσης επιτρέπει στα παιδιά να βρίσκονται σε ένα πραγματικό οικοσύστημα, για να καταλάβουν και στη πράξη ποιά είναι η διαφορά μεταξύ καθαρού και μολυσμένου περιβάλλοντος.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Εσείς πιστεύετε στα Αγρογλυφικά (Crop Circles) ;


ΜΕ τον όρο Αγρογλυφικά (Crop Circles) εννοούμε παράξενους σχηματισμούς που παρατηρούνται συνήθως σε μεγάλες εκτάσεις δημητριακών (συνήθως σιτηρών)  αλλά ορισμένες φορές και σε εκτάσεις καλυμμένες με άμμο ή ακόμη και χιόνι.
Κανείς δε ξέρει το πώς δημιουργούνται, το σίγουρο όμως είναι πως εμφανίζονται ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα, προς κατάπληξη και απογοήτευση των καλλιεργητών. Μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν μικρές φωτεινές σφαίρες να πετάνε πάνω από ένα κομμάτι χωραφιού, στο οποίο «αμέσως» μετά εμφανίζεται ένα τέτοιο σχέδιο, πράγμα που μειώνει τον χρόνο σχηματισμού τους σε κάποια λεπτά ως και δευτερόλεπτα!                                                                                                               Μετά την εμφάνιση των αγρογλυφικών σε ένα χωράφι, τα σπαρτά συνήθως θερίζονται, ώστε εξαφανίζονται τα ορατά σημάδια του κύκλου. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως παραμένει ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν πως όταν αυτό το χωράφι ξανασπείρεται για την επόμενη σοδειά , τα φυτά στην περιοχή που είχε εμφανιστεί ο κύκλος μεγαλώνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι τα γύρω τους!                                          
   Στην Ελλάδα τη μοναδική μαρτυρία εμφάνισης Αγρογλιφυκών την είχαμε στις 7 Αυγούστου 2002 στο χωριό Πρίνος Τρικάλων . Εκεί μάρτυρες αναφέρουν πως ένα κυκλικό ΑΤΙΑ προσγειώθηκε σε ένα χωράφι , αφήνοντας μετά την απογείωση ένα σημάδι , έναν κύκλο διαμέτρου 10m , με σπειροειδή σχηματισμό , μέσα στον οποίο τα σπαρτά ήταν πατημένα ! Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως σε παρόμοια περιστατικά προσγείωσης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα  (περιστατικό Αταλάντης ) τα φυτά μέσα στον κύκλο ήταν καμμένα ή εξαϋλωμένα ! Είναι δηλαδή η μοναδική αναφορά ανά τον κόσμο (το περιστατικό αναφέρεται και σε ξένες σελίδες σχετικές με ΑΤΙΑ αλλά και crop circles ) που συνδέει άμεσα την δημιουργία αγρογλυφικών, γιατί το συγκεκριμένο είχε τα κλασσικά χαρακτηριστικά, με την εμφάνιση ΑΤΙΑ, μια υπόθεση που αρκετοί έχουν κάνει .

Η Υδροπονία σήμερα.....


Η Υδροπονία είναι η μέθοδος όπου τα φυτά μεγαλώνουν μέσα στο νερό. Η λέξη προέρχεται από το "Ύδωρ = Νερό" και το "Πόνος = Εργασία". Αρκετοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την υδροπονία ως μέθοδο καλλιέργειας εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Όπως παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Hydroponic Food Production" από τον Howard M. Resh: "Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, οι πλεούμενοι κήποι των Αζτέκων στο Μεξικό και οι κήποι στην Κίνα είναι παραδείγματα Υδροπονικών καλλιεργειών. Αιγυπτιακά ιερογλυφικά αρχεία εκατοντάδων χρόνων π.Χ., περιγράφουν την καλλιέργεια φυτών μέσα στο νερό. Η Υδροπονία σίγουρα δεν είναι καινούργια μέθοδος καλλιέργειας φυτών. Εντούτοις, έγιναν μεγάλα βήματα κατά τα τελευταία χρόνια για τη χρήση της Υδροπονίας στην γεωργία.
Στο παραπάνω Video, παρουσιάζεται μια σύγχρονη μονάδα υδροκαλλιέργειας μαρουλιού σε κάποια χώρα της Β. Ευρώπης.
Η μέθοδος της υδροπονίας είναι εξαιρετική, απαιτεί όμως υψηλό κόστος εγκατάστασης και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας από τον επιχειρηματία-γεωργό. Η εφαρμογή της ενδείκνυται σε περιοχές που το νερό είναι λιγοστό, διότι με τη μέθοδο αυτή γίνεται τρομερή οικονομία του, αφού το νερό που χρησιμοποιείται ανακυκλώνεται συνεχώς και οι απώλειες είναι πολύ μικρές.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

22 Απριλίου, η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

 Σήμερα και κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γης.
       Έχει τις ρίζες τις στα κινήματα της δεκαετίας του 70, όταν οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι και η χωρίς όρια εκμετάλλευσή τους οδηγεί ανεπιστρεπτί στην καταστροφή του και φυσικά στην επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες αργότερα θεωρήθηκαν ο πρόδρομος του οικολογικού κινήματος.
     Πρωτοπόρος στο κίνημα υπήρξε ο αμερικανός Γερουσιαστής Gaylord Nelson ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.
     Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής, μετά τις κινητοποιήσεις 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992. Το 2010 στο επίκεντρο της Ημέρας της Γης βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή πολιτική.
   Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες οικολογικές κινητοποιήσεις η UNICEF δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και την υγεία. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
    Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι κύριες περιβαλλοντικές αιτίες που απειλούν τα παιδιά, που είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
   «Χωρίς την περιβαλλοντική αειφορία, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της φτώχειας και της πείνας, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων» επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, στο μήνυμα του για την Ημέρα της Γης, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου «να δείξουν στη Μητέρα Γη το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει».
   Παρά τα φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα είναι έκδηλη η απροθυμία των κυβερνήσεων να υποτάξουν τα κρατικά συμφέροντα χάριν της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από την αποτυχημένη Συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη, η οποία κινήθηκε εκτός της επίσημης διαδικασίας του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η Παγκόσμια Συνέλευση Κινημάτων και Πολιτών που πραγματοποιείται στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας και η οποία αποτελεί μία εναλλακτική Συνδιάσκεψη που δίνει λόγο στις κοινότητες που πλήττονται ήδη από την αλλαγή του κλίματος αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
    Η ίδια η επιλογή της Κοτσαμπάμπα ως τόπου της διάσκεψης έχει και συμβολική σημασία, καθώς η πόλη έγινε γνωστή το 2000 σε όλο τον κόσμο, από την επιτυχημένη εξέγερση των κατοίκων της κατά της ιδιωτικοποίησης της τοπικής εταιρίας ύδρευσης και των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Ποιητής της Θεσσαλονίκης.


Στη Wikipedia, αναζητώντας για το λήμμα: «Χριστιανόπουλος Ντίνος» βρήκα τα παρακάτω:

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (20 Μαρτίου 1931-) είναι σύγχρονος Έλληνας ποιητής. Το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης.  Ο Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 ως το 1965. Το 1958 άρχισε την έκδοση του περιοδικού Διαγώνιος, το οποίο και συνέχισε να εκδίδεται ως το 1983, και τον εκδοτικό οίκο Διαγώνιος. 


Είναι αλήθεια όλα αυτά που αναφέρονται για τον Θεσσαλονικιό ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο όμως υπάρχουν "χίλια" άλλα που έψαξα και βρήκα στο διαδίκτυο, με αφορμή η γοητεία που μου ασκήθηκε από το λόγο, τις απόψεις, τις επιλογές ζωής του ποιητή και εν τέλει από αυτόν τον ίδιο, που είδα και άκουσα στη συνέντευξή του, της Παρασκευής 15 Απριλίου στην εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα «Στα Άκρα».
Ιδιόρρυθμος άνθρωπος, τελειομανής, με ιδιαιτερότητες στην ιδιωτική του ζωή….όμως πολύ ειλικρινής και ευαίσθητος, καθόλου «δήθεν», ανατρεπτικός……αλλά και χυδαία ρεαλιστής. Διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του και έχεις την αίσθηση πως έχεις μπροστά σου έναν έφηβο.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από τότε που γεννήθηκε. Ίσως ο Χριστιανόπουλος να μην ήταν αυτό που είναι, αν δεν είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πόλη του έδωσε τα πάντα. Του πήρε τα πάντα. Τι κέρδισε; Την ηρεμία της ψυχής του. Την ίδια την τέχνη του.




  Απαγγέλει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ἑνὸς λεπτοῦ σιγή

Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας
κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,
ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,
ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,
κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,
ἔστω καὶ μία φορά;
Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή
γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;
(ἀπὸ τὴ Συλλογή: «Ἀνυπεράσπιστος Καημός»)



 


Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ.........σε ΛΕΥΚΟ!!!!


Το ΛΕΥΚΟ συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την υπέρτατη πίστη, την ελπίδα, τη διαφάνεια. Εκφράζει ειλικρίνεια, αθωότητα και λάμψη. Το λευκό φως χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους παράλογους φόβους.
Οι λευκές τροφές (σκόρδο, ρύζι, κουνουπίδι, σελινόριζα) αποτοξινώνουν το λεμφικό σύστημα.

Πως βλέπουμε το λευκό χρώμα;

Από ένα λευκό αντικείμενο δεν απορροφάται κανένα χρώμα, αλλά αντιθέτως όλα τα χρώματα ανακλώνται. Έτσι, στα μάτια μας φθάνουν όλα τα χρώματα της ίριδας, που συντιθέμενα ταυτόχρονα στον αμφιβληστροειδή μας, μάς προκαλούν την αντίληψη του άσπρου χρώματος. Γι’ αυτό το λόγο είναι πιο δροσερά το καλοκαίρι τα άσπρα ρούχα, αφού δεν απορροφούν τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου, αλλά τις αντανακλούν, δηλαδή τις διώχνουν από πάνω τους.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΤΕΛΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ......ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ !!!!


Τίτλος "je veux" , "θέλω"  απο αυτή τη χαριτωμένη ύπαρξη με το αστείο όνομα: Zaz!!

"Αν μου χαρίσετε λιμουζίνες, ακριβά κοσμήματα της CHANEL μέχρι .........και τον Πύργο του Άιφελ ........Δεν τα θέλω...
Θέλω την Αγάπη, τη Χαρά, το καλό χιούμορ...Δεν είναι τα λεφτά σας που θα μου δώσουν την ευτυχία μου..."


Μου αρέσει .