Ο Δήμος Λαρισαίων και η Γεωτεχνική Υπηρεσία παρουσίασαν τη Βοτανική Συλλογή του Δήμου που ξεκίνησε το 2010 με ευθύνη της Υπηρεσίας. Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τους γεωπόνους της υπηρεσίας. Η βοτανική συλλογή του Δήμου Λαρισαίων δημιουργήθηκε το 2010 στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου για το έτος βιοποικιλότητας.
Έτσι δημιουργήθηκε ένας μοναδικός κήπος που φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή φυτών, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε. Καταλαμβάνει ένα χώρο 3,5 στρεμμάτων στην περιοχή του πάρκου του Αλκαζάρ. Φιλοξενεί 190 είδη χαρακτηριστικά της Ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή αλλά και ξενικά, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν συστατικά μέρη των πάρκων και των ιδιωτικών κήπων της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα περιφραγμένο χώρο που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται σύμφωνα με το σκαρίφημα που ακολουθεί είναι τα παρακάτω:
1) Βραχόκηπος με φυτά εδαφοκάλυψης. Περιλαμβάνει 15 είδη. Τα φυτά εδαφοκάλυψης καθώς και οι χλοοτάπητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενοποίηση σκληρών υλικών με τη φυτική γη αλλά και για την ανάδειξη των ψηλότερων φυτών. Τα φυτά εδαφοκάλυψης εκτός από την καλλωπιστική – αισθητική τους αξία συνεισφέρουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής δομής του εδάφους. Αυτό συντελεί αποφασιστικά ώστε να δημιουργείται ένα στέρεο υγιές έδαφος – υπόστρωμα που φιλοξενεί και να υποστηρίζει σωστά όλα τα φυτά.
2) Βραχόκηπος με κωνοφόρα που βρίσκεται στο κέντρο της βοτανικής συλλογής και περιλαμβάνει 40 είδη, όπως κέδρα, έλατα, πεύκα κ.λ.π. Όπως είναι γνωστό τα κωνοφόρα έχουν τεράστια οικονομική σημασία, αφού δίνουν εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία, αιθέρια έλαια και φυσικές ρητίνες, τροφή και καταφύγιο άγριων ζώων, οικολογική σημασία επειδή κυριαρχούν σε τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας, αλλά και καλλωπιστική για τη δημιουργία αλσυλλίων, πάρκων κ.λ.π.
3) Βραχόκηπος με αρωματικά φυτά που περιλαμβάνει 20 είδη. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά που φύονται στη χώρα μας. Τα αρωματικά φυτά και βότανα είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας από διαλογικής, φαρμακευτικής αλλά και καλλωπιστικής άποψης.
Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Ιπποκράτης ως πατέρας της Ιατρικής επιστήμης έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές στις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών. Σήμερα τα αρωματικά φυτά φαντάζουν ως μια ελπιδοφόρα νέα καλλιεργητική πρόταση για τους εξής λόγους:
Η χώρα μας εξαιτίας των εδαφοκλιματικών τις συνθηκών, θεωρείται ιδανική για την καλλιέργεια τους.
Μπορούν να αξιοποιήσουν πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για χρήση τους από εταιρείες διατροφής, αρωματοποιίας καλλυντικών κ.α., γιατί αντικαθιστούν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν με φυσικές.
Έχουν μικρές απαιτήσεις σε εισροές (φάρμακα, λιπάσματα). Μπορούν να καλλιεργηθούν ή να βιοκαλλιεργηθούν πολύ εύκολα γιατί δεν προσβάλλονται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες.
Ελάχιστες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια.
4) Συλλογή καλλωπιστικών θάμνων. Περιμετρικά του χώρου τοποθετήθηκαν συλλογές φυτών από 90 είδη καλλωπιστικών θάμνων αειθαλών και φυλλοβόλων.
5) Εποχιακά λουλούδια. Περιλαμβάνει 10 είδη ανθόφυτων. Τα λουλούδια παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην κηποτεχνία, γιατί παρουσιάζονται με άπειρα σχήματα και χρώματα και λειτουργούν ως τμήματα συνοχής των διάφορων τομέων, ισορροπώντας μεγέθη και αποστάσεις μεταξύ δένδρων, θάμνων κ.α.
Έτσι υπάρχουν οργανωμένα παρτέρια, που φιλοξενούν ετήσια είδη ανθόφυτων που εναλλάσσονται κάθε εποχή. Έτσι την Άνοιξη κυριαρχούν οι πανσέδες οι καλέντουλες, τα σκυλάκια κ.ά., ενώ το καλοκαίρι μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις πετούνιες, τις σάλβιες, τους κατηφέδες, κ.λ.π.
6) Ροδώνες. Φιλοξενεί 15 ποικιλίες. Εδώ έχουν επιλεγεί οι πιο κατάλληλες ποικιλίες γι αυτό το σκοπό που συνδυάζουν την ομορφιά και ελκυστικότητα του άνθους με την συχνότητα και την αφθονία της ανθοφορίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου