Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μπρόκολο: Ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία.





Δεδομένα από πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του μπρόκολου σχετίζεται με πρόληψη διάφορων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα.
Έχει βρεθεί πλέον πως στο μπρόκολο περιέχεται μια ουσία που ονομάζεται glucoraphanin,  η οποία στον ανθρώπινο οργανισμό με την βοήθεια ενός ενζύμου (μυροσινάση)  διασπάται στην δραστική ένωση που ονομάζεται  σουλφοραφάνη. Η glucoraphanin  και ιδιαίτερα η σουλφοραφάνη έχουν αποδειχθεί πως έχουν μια ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Μια από τις πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες, η οποία δημοσιεύτηκε στο Μolecular Cancer Therapeutics το 2007, αναφέρει την παρεμπόδιση  της ανάπτυξης ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων στο μαστό μέσω μείωσης παραγωγής συγκεκριμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον, η σουλφοραφάνη του μπρόκολου φαίνεται να προστατεύει και από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται πλέον ως η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι καθώς και καρκίνου στο συγκεκριμένο όργανο.
Επίσης, το μπρόκολο περιέχει μια ουσία όπως και όλα τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι), η οποία ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη και η δράση της έχει συνδεθεί με μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο μαστό και στην τράχηλο της μήτρας.
Το μπρόκολο περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών. Επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου.

Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης, το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C επισπεύδει την επούλωση πληγών, μέσω της συμμετοχής της στην ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος. Τέλος σημαντική είναι η δράση της στη προστασία έναντι αλλεργικών επεισοδίων, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκεια τους.
Το μπρόκολο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό η έλλειψη του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.
Το μαγνήσιο είναι ένα ακόμη συστατικό, το οποίο περιέχεται σε σημαντική συγκέντρωση στο μπρόκολο. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, συμμετέχει στις αντιδράσεις πρωτεϊνoσύνθεσης και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση. Το μαγνήσιο αποτελεί μέρος των κρυστάλλων των οστών αλλά βρίσκεται και στην εξωτερική επιφάνεια τους. Προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί ασβέστιο και σμάλτο
Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε κάλλιο. Το κάλλιο ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυττάριων υγρών και επηρεάζει την σύσπαση των λείων μυικών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.  Αυξημένη είναι η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως μια μερίδα σαλάτας μπρόκολου περιέχει πάνω από 3,5 γρ. φυτικών ινών.
Όπως όλα τα λαχανικά έτσι και το μπρόκολο χάνει πολλές από τις θρεπτικές ουσίες του όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο, αν σας αρέσει μαγειρεμένο, να επιλέξετε το μαγείρεμα με ατμό. Έτσι, θα μπορέσετε να προσλάβετε όλα εκείνα τα ευεργετικά συστατικά τα οποία μας προσφέρει η κατανάλωση αυτού του τόσου θρεπτικού λαχανικού.

 

2 σχόλια:

  1. απο τότε που πρωτογεύθηκα το μπρόκολο, έπαψα να τρώω κουνουπίδι...το θεωρώ την καλύτερη σαλάτα (στον ατμό πάντα) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή