Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ

Πώς μου ήρθε...... και θυμήθηκα το υπέροχο ποίημα της Κικής Δημουλά, "Επιτύμβιο" απο τη συλλογή της "Μεταφερθήκαμε Παραπλεύρως". Σας το αφιερώνω.

«Κάθε φιλί που δίνεται, μα κάθε ανεξαιρέτως
ένα τοις εκατό αποτελείται
από αιωνιότητα
κι όλο το άλλο από τον κίνδυνο
να ’ναι το τελευταίο».


Αλλά και τελευταίο
ακόμα πιο φιλί θα λέγεται
 
όσο καιρό τουλάχιστον
θα το τραβολογάνε
η μνήμη από τη μια μεριά
η λήθη από την άλλη
η καθεμιά δικό της θεωρώντας το

ώσπου ο δίκαιος Σολομών
για να φανεί ποιανής δικό της είναι
στη μέση θ’ απειλήσει να το κόψει
μισό να πάρει η μια μισό η άλλη
 
κι όποια απ’ τις δυο κάθε φορά
-ποτέ δεν είναι η ίδια-
ουρλιάξει μη.

Κάθε φιλί
αποτελείται εξολοκλήρου από τον κίνδυνο
να ’ναι το τελευταίο.

Διαρκές είναι μόνο
εκείνο το φιλί που ουδέποτε εδόθη.
Σοφές, ειρηνικά το νέμονται
η αναμονή και η παραίτηση

άνθη αντίπαλα οι δυο τους
σε κοινό συμβιβασμένο ανθοδοχείο
κενοτάφιο στολίζουν.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"

Μη ελεγχόμενο κίνημα...

Το κίνημα «δεν πληρώνω», που αρχίζει να πολλαπλασιάζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Δεν υποκινείται και δεν ελέγχεται από κανένα κόμμα. Δεν ξεθωριάζει, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και δεν βασίζεται στον εντυπωσιασμό, αλλά έχει ουσία. Ολα αυτά το κάνουν ιδιαίτερο και παράλληλα πρωτόγνωρο για μια κοινωνία η οποία δεν είναι εθισμένη στις αυθόρμητες κινητοποιήσεις, χωρίς πίσω από αυτές δηλαδή να βρίσκεται μια κομματική έκφραση.
Οι αντιδράσεις στα υψηλά κόμιστρα των μέσων μεταφοράς (τα οποία από προχθές έχουν γίνει πανάκριβα) έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό από ομάδες που διέδιδαν μια πρωτότυπη ιδέα: να δίνει ο επιβάτης το ήδη χρησιμοποιημένο εισιτήριό του σε κάποιον άλλο προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για την υπόλοιπη χρονική διάρκεια. Δειλά στην αρχή, πιο απελευθερωμένα αργότερα, πολλοί επιβάτες μέσων μεταφοράς άρχισαν να υλοποιούν την ιδέα. Και με το χρόνο, αλλά κυρίως με τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις, η υλοποίηση της ιδέας άρχισε να βρίσκει ολοένα και περισσότερους μιμητές.
Το γεγονός ότι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία δεν βρίσκονται οργανωμένοι κομματικοί φορείς την κάνει πιο επικίνδυνη για κάθε μορφής εξουσία. Γιατί είναι μη ελεγχόμενη, άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει πιο έντονα χαρακτηριστικά και κυρίως να επεκταθεί και σε άλλες μορφές δράσης από εκείνες στα μέσα μεταφοράς ή τα διόδια. Ετσι εξηγείται και η οργισμένη αντίδραση υπουργών..."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://denplirono.wordpress.com/about/

Μπρόκολο: Ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία.





Δεδομένα από πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του μπρόκολου σχετίζεται με πρόληψη διάφορων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα.
Έχει βρεθεί πλέον πως στο μπρόκολο περιέχεται μια ουσία που ονομάζεται glucoraphanin,  η οποία στον ανθρώπινο οργανισμό με την βοήθεια ενός ενζύμου (μυροσινάση)  διασπάται στην δραστική ένωση που ονομάζεται  σουλφοραφάνη. Η glucoraphanin  και ιδιαίτερα η σουλφοραφάνη έχουν αποδειχθεί πως έχουν μια ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Μια από τις πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες, η οποία δημοσιεύτηκε στο Μolecular Cancer Therapeutics το 2007, αναφέρει την παρεμπόδιση  της ανάπτυξης ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων στο μαστό μέσω μείωσης παραγωγής συγκεκριμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον, η σουλφοραφάνη του μπρόκολου φαίνεται να προστατεύει και από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται πλέον ως η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι καθώς και καρκίνου στο συγκεκριμένο όργανο.
Επίσης, το μπρόκολο περιέχει μια ουσία όπως και όλα τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι), η οποία ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη και η δράση της έχει συνδεθεί με μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο μαστό και στην τράχηλο της μήτρας.
Το μπρόκολο περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών. Επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου.

Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης, το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C επισπεύδει την επούλωση πληγών, μέσω της συμμετοχής της στην ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος. Τέλος σημαντική είναι η δράση της στη προστασία έναντι αλλεργικών επεισοδίων, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκεια τους.
Το μπρόκολο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό η έλλειψη του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.
Το μαγνήσιο είναι ένα ακόμη συστατικό, το οποίο περιέχεται σε σημαντική συγκέντρωση στο μπρόκολο. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, συμμετέχει στις αντιδράσεις πρωτεϊνoσύνθεσης και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση. Το μαγνήσιο αποτελεί μέρος των κρυστάλλων των οστών αλλά βρίσκεται και στην εξωτερική επιφάνεια τους. Προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί ασβέστιο και σμάλτο
Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε κάλλιο. Το κάλλιο ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυττάριων υγρών και επηρεάζει την σύσπαση των λείων μυικών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.  Αυξημένη είναι η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως μια μερίδα σαλάτας μπρόκολου περιέχει πάνω από 3,5 γρ. φυτικών ινών.
Όπως όλα τα λαχανικά έτσι και το μπρόκολο χάνει πολλές από τις θρεπτικές ουσίες του όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο, αν σας αρέσει μαγειρεμένο, να επιλέξετε το μαγείρεμα με ατμό. Έτσι, θα μπορέσετε να προσλάβετε όλα εκείνα τα ευεργετικά συστατικά τα οποία μας προσφέρει η κατανάλωση αυτού του τόσου θρεπτικού λαχανικού.

 

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

"Πως επιλέγουμε τους συντρόφους μας........."
Σύμφωνα με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή, ειδικό σε θέματα γάμου και οικογενειακής θεραπείας: «Πέρα από τους συνειδητούς παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή συντρόφου –κοινωνικούς και προσωπικούς – τον πλέον καθοριστικό ρόλο παίζει η αρχετυπική σχέση με τη μητέρα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της γέννησής μας. Αυτή ακριβώς αναβιώνουμε μέσα στο γάμο
  Μια καλή σχέση, σταθερή και τρυφερή που όμως σου μαθαίνει την αυτονομία και την ύπαρξη μιας μίνιμουμ εξάρτησης, να αποδέχεσαι και να συγχωρείς τα ελαττώματα του άλλου, οδηγεί στους ευτυχισμένους γάμους. Ποσοστό πολύ μικρό του 10-20%. Οι περισσότεροι όμως μεγαλώνουμε με μαμάδες ανεπαρκείς που δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες των πρώτων μή λεκτικών φόβων και συναισθημάτων ενός μωρού. Μια προβληματική σχέση με τη μητέρα οδηγεί σε προβληματικούς έρωτες όπου περιμένεις όχι μόνο να βρεις μια κανονική γυναίκα ή έναν κανονικό άντρα αλλά έναν σύντροφο που θα την αντικαταστήσει σε καλύτερη έκδοση… Οι εμπειρίες μας ορίζουν τις επιλογές μας (ομοιωματικές, αντιθετικές) κι αυτές το είδος του γάμου μας. Αναζητούμε εξίσου «ώριμους» ή «ανώριμους» συναισθηματικά συντρόφους αφού μόνο με κείνους μπορούμε να συντονιστούμε. Κάθε σχέση και κάθε γάμος στηρίζεται άλλωστε στις κοινές αδυναμίες με το σύντροφό μας. Δεν είναι θέμα ευφυΐας ή δεξιοτήτων. Το σίγουρο είναι ότι η σωστή επιλογή συντρόφου μαζί με κείνην του επαγγέλματος καθορίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό την ευτυχία μας. Από ψυχιατρικής πλευράς, μια εσφαλμένη ερωτική επιλογή που μάλιστα επισημοποιείται με το γάμο αποτελεί πολύ συχνά την αιτία πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών».